Meer televisie

Lingo

Lingo is al sinds 1989 bij de publieke omroep te zien. Lucille is de vierde presentator van het populaire taalspel, na Robert ten Brink, François Boulangé en Nance Coolen. Lingo heeft een nieuwe uitzendtijd (17:30 uur) gekregen en de bedoeling is dat het programma, uitgezonden door de TROS op Nederland 2, aan het eind van het jaar gaat stoppen. Maar al in de tweede uitzendweek mag Lingo om 19:00 uur gaan uitzenden, omdat actualiteitenrubriek Twee Vandaag 20 minuten van haar zendtijd inlevert. Het worden succesvolle maanden en Lingo mag tóch door. Het taalspel verhuist naar Nederland 1 en begint in januari 2006, met een aangepast format, fantastisch. Al na een paar afleveringen doorbreekt het taalspel weer eens de grens van één miljoen kijkers.

Toch blijft Lingo onder vuur liggen. In oktober 2006 lekt uit dat de netcoördinator van Nederland 1, Ton F. van Dijk, Lingo in 2007 van de buis wil halen omdat het taalprogramma te veel oudere kijkers trekt. Lucille trekt ten strijde om het taalspel te behouden, en met succes. Zelfs minister-president Jan-Peter Balkenende, die niet over de inhoud van programma’s van de publieke omroep gaat, geeft een reactie over het mogelijk beëindigen van Lingo met de retorische vraag: “Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner?” In de uitzending van 19 oktober 2006 kan Lucille aankondigen dat Lingo toch op de buis blijft. Het wordt een legendarische uitzending. Een weddenschap tussen Lucille en Robert Jensen wordt in Lingo vereffend. Jensen en Jan Paparazzi doen mee met Lingo, als Lucille met een diep decolleté de uitzending presenteert. Nog nooit trekt Lingo zoveel jonge kijkers.

Lingo blijft daarna nog jaren op tv. Met een vaste schare oude én jonge kijkers. Voor mensen die het leuk vinden om een taalspel te spelen, tot nieuwe Nederlanders die de taal (nog) beter willen leren spreken. Lingo is toegankelijk voor iedereen. Er zijn deelnemers met een visuele en auditieve handicap, 90-plussers, deelnemers met een fysieke handicap, voormalige analfabeten, tweelingen, maar ook veel studenten en uiteraard BN’ers. Lucille loodst ze allemaal, begeleid door JP, vol enthousiasme door het spel heen. 

Lucille vereenzelvigt zich met Lingo en begrijpt de maatschappelijke waarde van het taalspel. Lingo werkt samen met de stichting Lezen en Schrijven en besteedt ieder jaar aandacht aan de grote groep van meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland die slecht kunnen lezen en schrijven. Maar Lingo is ook gewoon leuk. Zo schrijft Lucille samen met haar man Servaas het nummer Hee Hoo Lingo, gezongen door Robert Leroy, dat in januari 2007 wordt uitgebracht. In november 2009 gaat Lucille naar Tanzania om te proberen Lingo in Afrika op de buis te krijgen. In maart 2011 wordt Lingo voor even wereldnieuws als kandidaat Laurens bij 7-letterLingo het woord ‘cumshot’ spelt. Zelfs de Amerikaanse Huffington Post bericht erover. Het fragment is inmiddels bijna twee miljoen keer bekeken op YouTube. In november 2012 presenteert Lucille haar 1.500ste Lingo-uitzending. En in september 2013 is Lingo weer groot nieuws als de 5.000ste Lingo-uitzending wordt uitgezonden. Het wordt een memorabele uitzending, want kandidaten Nadine en Luuk winnen het hoogste bedrag ooit uitgekeerd in Lingo. In de finale raden ze zeven woorden en dan wordt het bloedspannend. Want pas na het pakken van de vijfde bal valt Lingo en winnen ze een recordbedrag van € 35.000,-.

In januari 2014 viert Lingo haar 25-jarige bestaan met een reeks uitzendingen van kandidaten die bij de vier verschillende Lingo-presentatoren uitstekende scores hebben behaald. Het is de eerste uitzendweek van Lingo op Nederland 2, om 18:30 uur. Lingo moet op het eerste net wijken voor De Wereld Draait Door, dat is gepromoveerd van Nederland 3 naar Nederland 1. Het is voor Lingo het begin van het einde. Acht jaar lang scoort Lingo gemiddeld 750.000 kijkers op Nederland 1, maar de kijkcijfers halveren op het nieuwe net en tijdstip. En dat vindt de NPO te weinig. Op 2 oktober 2014 presenteert Lucille, na ruim 9 jaar, voor de laatste keer Lingo bij de publieke omroep.

Meer televisie