Over Lucille

Lucille Werner is een Nederlandse presentatrice en voormalig lid van de Tweede Kamer. Bij het grote publiek is zij bekend van televisieprogramma’s als Lingo, Get the Picture en de Mis(s) Verkiezing. Tijdens haar hele carrière strijdt Lucille voor de rechten van mensen met een handicap. Daarom richt ze ook een stichting op: De Lucille Werner Foundation.

Studie

Na het afronden van haar middelbare school in Eindhoven kiest Lucille voor de HBO-opleiding PR en Communicatie. Tijdens haar studie maakt ze voor het eerst kennis met de televisiewereld. Na haar afstuderen gaat ze aan de slag als redacteur en verslaggever van Showtime op RTL 4.

Televisiecarrière

Joop van den Ende is de persoon die Lucille in 1996 de kans geeft om haar presentatiedebuut te maken bij Actueel Shownieuws. Op RTL 4 is ze vervolgens te zien in The Big Entertainment Club, Zomerkampioen, Henny’s Houseparty en Puzzeltijd. In 2001 stapt Lucille over naar de AVRO, waar ze onder andere de programma’s Alle Dieren Tellen Mee en Get the Picture presenteert. In 2005 gaat Lucille voor de TROS werken en is ze voor het eerst te zien als presentatrice van Lingo.

Ze blijft negen jaar lang het gezicht van het leukste taalspel van de Nederlandse televisie. In 2006 maakt ze naam door de Mis(s) verkiezing te presenteren, een verkiezing voor vrouwen met een handicap. In 2015 maakt ze voor AVROTROS het spelprogramma Pointless, voordat ze in 2016 de overstap maakt naar SBS 6. Daar presenteert ze Mijn Laatste Keer en -opnieuw- de Mis(s) Verkiezing. In 2019 keert ze terug bij de publieke omroep en tekent een contract bij KRO-NCRV. Haar eerste programma is de Minister van Gehandicaptenzaken.

Lucille Werner Foundation

Lucille richt in 2006 de stichting Lucille Werner Foundation op om de beeldvorming van mensen met een handicap positief te beïnvloeden. Samen met de stichting bedenkt ze diverse televisieformats, zoals de Mis(s) Verkiezing, waar vrouwen met een handicap strijden om de titel Mis(s) Onbeperkt Nederland. 

Deze verkiezing wordt in 2006 en 2007 door de TROS uitgezonden en doet veel stof opwaaien. In 2008 en 2009 worden de CAP Awards uitgezonden, een awardshow voor mensen die ondanks hun handicap geen beperking zien in hun werk, hobby of sport. Van deze awardshow wordt ook een kindervariant ontwikkeld: de Cappies. 

Daarna ontwikkelt Lucille met de stichting de jeugdserie Caps Club, waarin kinderen met een handicap de hoofdrollen vertolken. Tussen 2013 en 2016 worden er drie series uitgezonden. De Mis(s) Verkiezing keert in 2017 terug bij SBS 6. In 2019 wordt er een nieuw format bedacht: de Minister van Gehandicaptenzaken. Na een uitgebreide voorselectie blijven er zes kandidaat-ministers over. In een liveshow kiest het Nederlands publiek vervolgens de Minister van Gehandicaptenzaken, die zich gaat inzetten voor mensen met een handicap.

Politiek

In 2021 wordt Lucille geïnstalleerd als Tweede Kamerlid van het CDA. Ze wordt woordvoerder Langdurige Zorg, Gehandicaptenbeleid, Media, Cultuur en emancipatie. Haar belangrijkste missie is om mensen met een handicap gelijkwaardig moeten te laten meedoen in de samenleving. 

Daarvoor moet in haar ogen een nationale strategie worden ontwikkeld om tot die gelijkwaardigheid te komen. En in die missie slaagt ze als het kabinet in het voorjaar van 2024 bekendmaakt dat het met een nationale strategie aan de slag gaat om de positie van mensen met een handicap te verbeteren.

Erkenningen

De vele programma’s proberen bij te dragen aan een positieve beeldvorming over mensen met een handicap. Lucille zet zich via haar stichting met veel passie in om dit voor elkaar te krijgen. Die inzet blijft niet onopgemerkt. In 2010 wordt ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, in 2011 wint Lucille de Martin Luther King Award en in 2012 de Majoor Bosshardt Prijs.