Missie: media

2006-2007

Mis(s) Verkiezing

De verontwaardiging is groot als Lucille haar idee lanceert dat er een Mis(s) Verkiezing komt voor vrouwen met een lichamelijke handicap. Want waarom moet er een schoonheidsverkiezing voor deze vrouwen komen? Voor Lucille is die vraag uiterst simpel te beantwoorden. Zij wil juist het potentieel laten zien van vrouwen met een lichamelijke handicap. Door zich kwetsbaar (bijvoorbeeld in een badpak) op te stellen willen Lucille en de Mis(s)en laten zien dat zij geen object van zorg zijn, maar dat ze net zo mooi en sterk zijn als valide mensen. En ontzettend veel durf hebben. En authentiek zijn. Dat ze denken in mogelijkheden en kansen genereren. En te laten zien dat er nog heel veel vooroordelen doorbroken moeten worden. Het wordt een liveshow om nooit te vergeten.

Roos Prommenschenckel wordt de eerste Mis(s) Onbeperkt van Nederland. Uit handen van minister-president Jan Peter Balkenende krijgt zij haar kroontje.
Ruim 1,6 miljoen kijken op 31 mei 2006 naar de taboedoorbrekende liveshow. De presentatie is in handen van Jaap Jongbloed en Lucille en uitgezonden door de TROS. Een jaar later vindt de tweede editie van de Mis(s) Verkiezing plaats en wint Reni de Boer.

Het programmaformat wordt aan vier landen verkocht.

2007-2008

Nobody Is Perfect

De stichting krijgt vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de opdracht om mensen met een handicap op een positieve manier in beeld te brengen en zo de beeldvorming te beïnvloeden. Lucille bedenkt een filmtrailer die, vlak voor een hoofdfilm, in de bioscopen gedraaid gaat worden. Frans Weisz is bereid gevonden om de trailer te regisseren. In totaal doen in december 2007 bijna 40 mensen met een handicap mee aan de opnames. De spannende trailer wordt in het voorjaar van 2008 in de bioscopen getoond en heeft een krachtige boodschap: Nobody Is Perfect. No Body Is Perfect. Are You?

2008-2009

CAPawards

Na twee succesvolle edities van de Mis(s) Verkiezing, bedenken de stichting en Lucille een nieuw televisieformat om de positieve beeldvorming van mensen met een handicap kracht bij te zetten: de CAPawards. In 2008 en in 2009 worden de awards uitgereikt tijdens het televisieprogramma: ‘Aan talent geen gebrek’.

In het live programma laten negen kandidaten zien dat zij, ondanks hun handicap, geen beperking zien in hun werk, sport of hobby. Per categorie – ‘fysiek’, ‘cultuur en entertainment’ en ‘carrière’ – ontvangen drie winnaars de zilveren CAPaward. In 2008 zijn dat Kees-Jan van der Klooster (fysiek), Floor van der Wal (cultuur & entertainment) en Monique Wijnen (carrière). Vervolgens is het aan de kijkers om uit deze drie personen de winnaar te kiezen die de gouden CAPaward wint. Dat wordt journalist Monique Wijnen, die een jaar lang ambassadeur wordt van Onbeperkt Nederland. Opnieuw is minister-president Jan Peter Balkenende erbij om de winnaar de prijs te overhandigen.

Het programma wordt gepresenteerd door Jaap Jongbloed en Lucille en uitgezonden door de TROS. Een jaar later, in 2009, winnen Bibian Mentel (fysiek), David Magee (cultuur & entertainment) en Jacco Holthuis (carrière) de zilveren CAPaward. Het publiek kiest daarna jurist Jacco Holthuis tot winnaar en zo ontvangt hij de gouden CAPaward uit handen van minister-president Jan Peter Balkenende.

2009-2012

Cappies

In 2009 komt de stichting met het broertje van de CAPawards: Cappies. Cappies komt van handiCAP en CAPabilities (talent) en dat is precies waar het om gaat. Het programma laat zien dat kinderen met een lichamelijke handicap gewoon kunnen meedoen in de samenleving. Vijf finalisten tonen op het toneel waar ze goed in zijn of trots op zijn. De winnaar van de Cappies ontvangt niet alleen een prachtige award, maar zet zich ook een jaar lang in als Kinderambassadeur voor het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK).

Cappies is ontwikkeld door de stichting en wordt mede mogelijk gemaakt door het Gehandicapte Kind. De presentatie is in handen van Lucille, de TROS zendt het programma vier jaar lang uit.

In 2009 is Pien van de Rest de eerste winnaar van de Cappies met haar vertolking van ‘Dichterbij dan dichtbij’ uit de Nederlandse musicalversie van High School Musical. Haar opvolger in 2010 is Sander Smale, met ‘Kon ik nog maar even bij je zijn’. In 2011 wint Glenn Nuchteren met zijn bijzondere optreden op de ‘Magic Flute’. Een jaar later, in 2012, wint Luke Boerdam met een energieke dj-act.

2013-2016

Caps Club

De stichting ontwikkelt naar een idee van Lucille weer iets nieuws: de stoere en avontuurlijke jeugdserie Caps Club. De serie is gemaakt voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Het draait om een jongen, Cappie, gespeeld door Tom van Hulle. Hij heeft een visuele handicap, waardoor zijn andere zintuigen beter zijn ontwikkeld. Samen met zijn vrienden Sam, Ruben en Charlotte richt hij een club op: Caps Club. Hun clubhuis is een oude boomhut. Een andere vriend, Siggy, die in een rolstoel zit en uitvinder is, past de boomhut zo aan dat deze toegankelijk wordt voor alle leden van de club. De vrienden van Caps Club beleven allerlei spannende avonturen en lossen vele mysteries en raadsels op.

Caps Club draagt een flinke steen bij aan de integratie van kinderen met een handicap. De serie is een samenwerking tussen de stichting en AVROTROS en wordt mede mogelijk gemaakt door het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK).

Van Caps Club worden drie seizoenen gemaakt: ‘Het mysterie van de Schoppen Heer’, ‘Val van de Koning’ en ‘Het mysterie van de Chinese Prinses’. Van ieder seizoen worden acht afleveringen gemaakt. De serie wordt aan zeven landen verkocht.

2014

Andrea Bocelli

Lucille vertrekt naar Italië voor een exclusief interview met de wereldberoemde zanger Andrea Bocelli. Bocelli heeft de Andrea Bocelli Foundation opgericht en heeft als missie om mensen en gemeenschappen te ondersteunen die arm of ziek zijn, of die uitgesloten worden. Bocelli voelt zich verwant met Lucille en haar missie om mensen met een handicap een stem te geven.

2017

Mis(s) Verkiezing

Na tien jaar keert de Mis(s) Verkiezing terug op de buis bij SBS 6. Lucille presenteert in mei 2017 samen met Kees Tol de twee uur durende liveshow, waarin zes vrouwen met een lichamelijk beperking strijden om de titel ‘Mis(s) 2017. Mirande Bakker wordt de winnares en wordt door minister-president Mark Rutte gekroond.

De uitgangspunten van het programma zijn na al die jaren niet veranderd: de Mis(s) Verkiezing gaat (uiteraard) over uiterlijke schoonheid, maar vooral ook over lef en een ijzersterke persoonlijkheid. Tijdens een aantal showrondes laten zes Mis(s)en de krachtige en prachtige persoon zien die ze ondanks, of juist dankzij, hun handicap zijn. Zo wordt opnieuw de emancipatiebeweging van mensen met een handicap kracht bijgezet. En dat is nog steeds hard nodig, want vooroordelen en in hokjes denken over mensen met een handicap blijven een hardnekkig probleem.

2019

Minister van Gehandicaptenzaken

In juni 2019 wordt tijdens een liveshow uit zes inspirerende finalisten de eerste Minister van Gehandicaptenzaken in Nederland gekozen: de winnaar is Rick Brink. Het idee voor deze show komt uit de koker van Lucille en de stichting. Samen met Anita Witzier presenteert Lucille de show, uitgezonden door KRO-NCRV, vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

De belangrijkste opdracht van Brink als nieuwe minister van Gehandicaptenzaken is mensen met een handicap een stem te geven. Door te lobbyen voor mensen met een handicap, door wetgeving ter discussie te stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering te brengen. Hugo de Jonge, op dat moment minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met gehandicaptenzorg in zijn portefeuille, nodigt Brink meermaals op zijn departement uit.

Brink wordt een belangrijke gesprekspartner van ministeries, kennisorganisaties en belangenbehartigers. Hij is twee jaar bij KRO-NCRV werkzaam als Minister van Gehandicaptenzaken. Hij blijft daarna uiterst actief om de positie van mensen met een handicap te verbeteren. In mei 2024 overlijdt Brink, veel te vroeg, op 38-jarige leeftijd.